Vælg en side

Nogle mennesker elsker at have faste daglige rutiner, mens andre ville kaste op, ved tanken om at dagligdagen var alt for forudsigelige og planlagt. Men under tider med stor stress, kan det faktisk være en utrolig stor hjælp og lettelse, at have struktur og rutiner, idet det kan skabe en større følelse af at være organiseret og i kontrol.

At have gode og sunde rutiner, er altid en rigtig god idé og kan være til en stor hjælp, især når du prøver at skabe nye vaner eller ændre adfærd, og disse rutiner kan især være vigtige, når der er områder af dit liv, som kan føles usikre.

Den forstyrrelse som covid-19 har skabt, ikke bare i Danmark, men overalt på kloden, har i den grad dramatisk ændret mange menneskers normale rutiner, hvilket gør det sværere, at håndtere den stress, som mange mennesker oplever i dag.

Pludselig mangel på struktur

Mange mennesker har under covid-19 måtte arbejdet hjemmefra, og andre igen står overfor risikoen af at mistet sit job og blive arbejdsløs. Dem som har arbejdet hjemmefra, har for manges vedkommende hurtigt mærket hvad en konstant isolation og mangel på normale tilstande har påvirket dem mentalt.

Når folk ikke har rutiner og struktur i deres hverdag, kan det forårsage øget stress og bekymring, og følelserne kan være svære at kontrollere. Derudover kan det være svært at bevare koncentrationen og fokus i længere tid ad gangen.

Denne mangel på struktur og rutine kan rent faktisk forværre din følelse af bekymring og få dig til at være mere fokuseret på kilden til dine problemer. Og jo mere du fokuserer på problemerne des større vil de mange gange fremstå, og det kan være med til at skabe yderligere stress og angst.

En måde at komme ud af denne onde cirkel, hvor du kan dvæle ved tankerne om alle de problemer der måtte være, er ved selv at opretholde en grad af struktur og rutiner i løbet af dagen.

Fordele ved rutiner

Forskning har igen og igen vist, at rutiner spiller en stor rolle i forhold til den mentale sundhed.

At have regelmæssige rutiner, kan hjælpe dig med at:

•  Opretholde et lavere stress-niveau

•  Skabe gode daglige vaner

•  Passe bedre på dit helbred

•  Føle dig mere produktiv

•  Være mere fokuseret

At få de mest presserende opgaver hurtigt fra hånden og væk fra skrivebordet eller to-do listen, kan være med til at skabe mere tid og rum til at fokusere på at pleje dig selv og sørge for at du selv fungerer. Det kan være gennem motion, mindfulness, sjove aktiviteter eller en hobby.

Fokuser på ting som du kan kontrollere

At styre din egen adfærd kan, hjælpe dig til at føle dig mere i kontrol over situationen. Nøglen er simpelthen at skabe struktur og en fornemmelse af forudsigelighed i din hverdag.

Naturligvis kan din tidsplan ændres afhængig af ugedagen, men ved at fastholde en grundlæggende struktur i hverdagen, såsom hvornår du står op, hvornår du spiser, hvornår du arbejder og hvornår du går i seng, vil hjælpe dig til at føle dig mindre stresset og mere organiseret.

At strukturere din dag, er også med til at sikre, at du får de mest nødvendige ting for hånden, som er nødvendige for at dagen fungerer, hvilket samtidig vil efterlade tid til gøremål, som måske er sjovere eller ting som du gerne vil opnå.

Følg rutiner der understøtter din sundhed

Der er flere ting som du kan gøre, der vil være med til at håndtere dit stress-niveau. Det kan være ting som:

•  At være aktiv og få din daglige motion/træning

•  At sørge for at du er godt udhvilet

•  At sørge for at spise sundt og regelmæssigt

•  At sætte realistiske mål

•  At forsøge at være positiv i tanker og handlinger

•  At forberede dig på livets udfordringer, uden at dvæle ved de udfordringer, der ligger uden for din kontrol

•  At holde forbindelsen til både familie og venner

•  At sætte tid af til aktiviteter, som du synes er sjove og som du nyder

Selvfølgelig kan din egen helt personlige situation, være med til at påvirke hvor nemt eller svært det er at holde sig til de daglige rutiner. Kravet om at være i hjemmet under covid-19, har gjort at mange mennesker har haft tomme kalendere, hvilket kan være skræmmende for mange. Det er vigtigt at finde fornuftige ting eller aktiviteter, som kan fylde dagen ud, så du ikke ender med at falde for ligegyldige aktiviteter eller usund adfærd.

Lav en liste

En nyttig aktivitet er at lave en liste over de ting som du normalt laver i løbet af dagen. Sørg for at inkludere det hele, både arbejde, madlavning, rengøring og hvad der ellers måtte være. Når du har et overblik over de mest basale gøremål, som du laver på daglig basis, kan du begynde at lave en plan for, hvad du er nødt til at lave, og hvad du godt kunne tænke dig at lave.

Sørg samtidig for, at du får planlagt aktiviteter og gøremål som du kan se frem til og nyde. Det kan være med til at skabe en positiv stemning, når du laver opgaver som er mindre interessante.

Find ud af hvad der fungerer for dig

Er det bedst at have en struktureret plan for dagen, eller kan man nøjes med en general to-do liste?

Nogle mennesker trives rigtig godt med en meget struktureret daglig plan, hvor andre har det bedst med en løs plan over ting, som bare skal gøres i løbet af dagen.

Hvordan vælger du så hvilken tilgang, der er den rigtige for dig? Overvej hvad der motiverer dig og hvad du er nødt til at få gjort. “Hvis der er noget som er vigtigt og som skal laves på en bestemt dag i ugen, så sørg for at få det skrevet ind i planen og sæt tid af til det. Det er den bedste måde at sikre sig, at det ikke bliver skubbet og du derefter skal banke dig selv oven i hovedet, for ikke at have fået det gjort.

Det kan også være en fordel at planlægge de ting, som man ikke er så motiveret for at gøre, men som dog trods alt er vigtige at få gjort, for at få hverdagen til at fungere. Hvis ikke det står i kalenderen, kan der være en temmelig stor risiko for, at det bliver opgaver som bliver skubbet foran dig og får en lang levetid, hvilket ofte skaber en irritation hos en selv, og en følelse af, ikke at være god nok og ikke at tage sig selv alvorligt.

Husk at det kræver tid og øvelse

På samme måde som det tager tid at skabe og udvikle nye vaner, så tager det også tid at indføre nye rutiner i hverdagen. Du kender dig selv bedst, og hvis der er noget som ikke helt fungerer for dig, så prøv at arbejde med din tidsplan og indret den efter dine egne behov, og se om det ikke virker bedre for dig.

Hvis der er bestemte tidspunkter i løbet af dagen, hvor motivationen eller energien ikke er helt i top, så kunne det være interessant at se på, om det er et mønster der fordeler sig over hele ugen.

Den viden er brugbar i forhold til hvornår på dagen du bør tage pauser, og på hvilke tidspunkter af dagen, hvor de komplekse og mere udfordrende opgaver måske er meget mere egnet til at blive eksekveret, da både energien og fokus er på toppen.

Hjernen har et opmærksomhedsspænd på mellem 4 og 5 kvarter, hvilket betyder, at du skal holde en lille pause for at reboote hjernen og få ”rammen” tilbage i pandelappen.

Det fungerer på sammen måde som en computer. Jo flere vinduer du åbner op på computeren, og jo flere programmer du bruger på samme tid, des langsommere bliver computeren og ydeevnen forsvinder langsomt, idet ”rammen” er blevet opbrugt i computerens styresystem. Du har derfor brug for at genstarte computeren.

Gå en tur, spis en snack bevæg kroppen i 10-15 minutter, og fortsæt så hvor du var kommet fra i dit arbejde.

Vi skal nok alle sammen komme fornuftigt igennem denne covid-19 krise, og ved at indføre rutiner i hverdagen og have en plan for fremtiden, så kommer tiden til at føles mindre belastende, og humøret og troen på fremtiden kan stille og roligt genfinde sig.