Vælg en side

Teenagere i dag bliver udsat for et sandt bombardement af informationer og indtryk, hver eneste dag året rundt.

De skal forholde sig til deres egen udvikling og identitet, fremtiden der ligger derude og venter, vennerne, job og uddannelse, fritidsjob, verden i al almindelighed og en lang række andre ting, som bare drøner ind og ud af deres hoveder, som deltog de i en afdeling af et formel 1 race.

Hovedet koger over og de har svært ved at samle tankerne og skabe mening i hverdagen.

Jeg har tit spurgt de unge, at hvis de skulle sætte et billede på det der sker inde i deres hoved, hvad ville det så være for et billede, og mange af dem fortæller, at det er lidt ligesom et vandløb, der bare bruser af sted med hvidt skum på toppen og uden at man kan se bunden.

Hvad ville der ske hvis hastigheden på vandet i vandløbet blev sat ned til halv speed, spørger jeg dem så om?

Det ville være helt fantastisk rart og behageligt, og man ville pludselig have overskud til en lang række andre ting, som man ellers ikke får gjort.

Hvis nu hastigheden røg helt ned og bare gled af sted, hvad ville I så opleve yderligere, som I ikke oplever nu, spørger jeg igen om?

Så ville vi kunne se forskellige ting meget mere klart og vi ville kunne se bunden af vandløbet, og derfor kunne vi måske tænke bedre tanker.

Lige præcis siger jeg. Det er nemlig det I kan og det er faktisk ikke så svært at gøre.

Når Jeres tanker er helt nede i gear og I ikke stresser 24/7, så vil I få adgang til jeres dybere tanker og I vil meget nemmere kunne få øje på hvad det er I gerne vil i livet, hvem I er som mennesker og hvad I har brug for at gøre for at nå jeres mål. Ville det være interessant?

Hvis jeg kunne præsentere jer for nogen øvelser, som kunne sætte jeres tanker ned I tempo, på samme måde som vandet I vandløbet der nu bare glider stille og roligt af sted, ville I så prøve disse øvelser af?

Det er jo et ledende spørgsmål, og der er da heller aldrig nogen som siger nej til det.

Der er dog nogen som lige sidder og rynker lidt på øjenbrynene og lige ser lidt bekymret ud, men alle er åbne og siger, at det skal da prøves af.

Den første øvelse jeg præsenterer dem for er meditation.

Meditation handler i bund og grund om at samle tankerne og kun tænke på én ting af gangen. Jeg viser dem nogle klip fra Youtube hvor man kan finde og downloade en lang række klip, som helt præcis fortæller dig, hvordan du kan meditere.

Der findes også forskellige former for meditation, så der må man lige eksperimentere lidt og se nogle forskellige klip, indtil man finder en form, som passer til en selv.

Meditation kan hjælpe med at styrke dit immunforsvar, hjælpe på kronisk sygdom, hjælpe på angst og være med til at skabe fokus.

Der er så mange gode ting ved at meditere, og sidst men ikke mindst, så kan meditation være med til at forebygge stress, som rigtig mange teenagere lider af i dag.

Hvis man investerer 15-20 minutter dagligt eller så ofte man kan komme til det, så vil det gøre en rigtig stor forskel i din teenagers hverdag.

En anden rigtig god øvelse som jeg præsenterer de unge for, er dybe vejrtrækninger.

Det kan du gøre når som helts og hvor som helst, også uden at andre lægger mærke til det og tror at du er blevet underlig.

Det er i øvrigt den mest fantastiske øvelse at lave, lige før man skal ind til eksamensbordet, hvis man er en smule nervøs.

Det giver øjeblikkelig ro i kroppen og det samler tankerne.

Øvelsen handler simpelthen om, at trække vejret ind igennem næsen og tælle til tre, og samtidig sørge for at ilten kommer helt ned i den nedre maveregion.

Læg hånden på maven og mærk at maven udspiles og luften kommer helt ned.

Hold derefter vejret i seks sekunder, og pust så ud igennem munden mens du tæller til tre.

Dette gør du 2-3 minutter, 3-4 gange dagligt, og du vil mærke en øjeblikkelig ro i kroppen og en fred i hovedet.

Det er en utrolig simpel øvelse og nem at lave, og når jeg møder de unge igen efter at have præsenteret dem for denne øvelse, får jeg bare så utrolig mange positive tilbagemeldinger og historier om, hvor effektivt det har været og hvordan deres forældre også har taget øvelsen til sig.

Unge mennesker i dag skal i den grad lære at koble fra overfor hverdagens mange udfordringer, gøremål og beslutninger, og disse to øvelser er rigtig gode bud på netop at kunne gøre dette.